ПРОТЕСТ ПЕНЗИОНЕРА “НЕЋЕМО ВАМ ОПРОСТИТИ...”

Пензионери су се окупили на Тргу Николе Пашића у Београду како би поручили да неће опростити властима све оне шамаре које удара како пензионерима, тако и свим грађанима Србије.

ИЗВОР: ПЕНЗИН

Пензионере и оне који су дошли да их подрже на Тргу Николе Пашића у Београду, сунчаног 12. октобра 2019. године, поздравила је Слободанка Гара Бранковић, потпредседница Удружења синдиката пензионера Србије -УСПС.

“На Михољдан, у времену ‘златног доба’, окупили смо се да покажемо како је ‘златно’ треће доба које живимо.”

 

Из говора Михајла Радовића, председника УСПС

Михајло Радовић, председник Удружења синдиката пензионера Србије, замолио је окупљене да минутом ћутања одају почаст свим оним пензионерима који су у претходном периоду преминули.

“Окупили смо се да још једном искажемо наше незадовољство због крајње нехуманог односа ове власти према сопственом народу кога је довела до дубоког сиромаштва и безнађа.”

Подсетио је окупљене да Уставни суд није дао правну оцену уставности Закона о привременом уређивању исплата пензија. Напротив, после четири и по године обуставио је поступак под бројем 351/15 без икаквог правног образложења.

Радовић је, између осталог, властима у Србији упутио и следеће речи

“Нећемо опростити што сте потпуно свесни и са умишљајем водили политику осиромашења сопственог народа, доводећи га у зависност од ваше бахате власти.”

“Што сте системске законе имобилисали неким сурогат законима или подзаконским актима, у чему су вам обилато помагале судије Уставног суда.”

“Што се према Фонду ПИО понашате као према јавним предузећима којима сте ви оснивач.

“Што не знате или не желите да знате да су Фонд ПИО основали запослени послодавци (кроз законске обавезе) и пензионери.”

“Што сте у овом тренутку највећи послодавац у нашој држави а ваша је обавеза, уставом предвиђена, да чувате пензиони фонд и сачувате његову имовину и инфраструктуру, а не да је у бесцење крчмите тајкунима из ваших странака.”

Председник УСПС-а тврди да су руководство и запослени у Фонду ПИО постали најрадикалнији борци против оних који су их основали као сервис. Фондом писменим наредбама руководи министарство за рад.

“Не може нико бити газда над приватном имовином и са њом располагати како му се прохте и поготово не појединци ма како се они звали и које послове обављали.”

Пензионери, рекао је Радовић, неће опростити властима ни што су незнања или смишљено у својим активностима помешали функцију осигурања и функцију социјале.

“Нећемо опростити што нисте направили имовинску карту из које би могла да се направи социјална карта.”

За крај свог обраћања, Радовић је оставио, како је нагласио, нешто бољу вест.

“Велике организације пензионера као што су: Савез пензионера Србије, Савез војних пензионера, Удружење синдиката пензионера Србије, Синдикат пензионера Независност и Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, а према ставовима и одлукама њихових извршних органа, у договору са органима власти имаће активну улогу у изменама и допунама новог Закона о пензијском и инвалидском осигурању, као и у покретању иницијативе о повраћају умањених пензија, односно да се у адекватној законској процедури усвоји законско решење по коме би се обештетили сви пензионери којима је умањивана пензија по основу Закона о привременом уређивању начина исплате пензија у периоду 2014-2018.”

“У овој иницијативи је изражена висока свест и одговорност пензионерске популације да то не би смело да угрози финансијску стабилност државе.”

“Ова синергија пензионерских организација указује на чињеницу да смо били у праву када смо се свим средствима борили за интересе наших чланова. Зато мислим да ћемо коначно успети у нашим намерама без обзира која влада буде у питању.”

 

Подршка ветерана и подршка ветеранима

Слободанка Бранковић је поздравила Миодрага Мокана, који је испред ветерана и инвалида ратова 90-их година дошао да пружи подршку пензионерима. Позвала је пензионере да, након протеста, оду до Пионирског парка, до ветерана који тамо већ неколико дана кампују тражећи своја права. Јер тужна је земља “која не поштује крв својих синова”.

 

Из говора проф. Зорана Ивошевића

Проф. Зоран Ивошевић је подсетио окупљене пензионере на популистичке наслове – Никад веће пензије, једнократна помоћ и сл. којима власт засипа јавност.

“О никад већим пензијама може се говорити тек када држава корисницима пензија врати оно што је од децембра 2014. до децембра 2018. узурпирала. А како то она одбија да учини, пензионерима остаје само да своју стечену имовину заштите пред Европским судом за људска права.”

 

“Кад је реч о новом систему усклађивања пензија, треба рећи да тај нови систем још није успостављен. Уместо да држава врати оно што је противправно присвојила, она наставља да умањује пензијска примања прописима о тобожњем усклађивању пензија који су донети кад и онај закон о привременом уређивању начина исплате пензија 2014. године. По тим прописима, пензије се не усклађују сваког априла и октобра са кретањем потрошачких цена, као што је до тада било, већ на начин утврђен прописима којим се уређује буџет и буџетски систем. А управо ти прописи насрћу на имовину пензионера стечену минулим радом и уплаћивањем доприноса. Пошто се ти прописи односе на све кориснике пензија, они погађају и пензионере са примањима до 25.000 динара према којима је Закон о привременом уређивању начина исплате пензија имао обзира.”

“У припреми су прописи о усклађивању пензија по швајцарској формули која усклађивање комбинује са растом зарада и цена од по пола процента што је неповољније од усклађивању по пуним процентима зарада и цена како смо имали до пре више од једне деценије. Али је, морам признати, повољније и од садашњег стања. Остаје да се надамо да уместо најављене формуле нећемо дочекати нову обману, попут оне да ће пензионери бити последњи у подношењу терета финансијске стабилизације, а они су били и први и са највећим теретом.”

“Додатно повећање најнижих пензија, такође хоће да пензијско осигурање изједначи са доброчиним социјалним давањем. Додатне пензије – не постоје. Јер пензијска примања морају бити сразмерна уплаћеним доприносима.”

“И једнократна помоћ пензионерима потиче из буџетских средстава, а не из средстава пензијског фонда. Ако бих морао да јој одредим карактер, сврстао бих је у ред манипулативних, политикантских жвака, попут истинских сендвича и лажних обећања који се у предизборном периоду деле грађанима да гласају за СНС.”

“Манипулативну конотацију има и поистовећивање пензијског осигурања са буџетском социјалном заштитом. Ове две правне области не могу се мешати као што се ни бабе не могу мешати са жабама. Свођење пензијског осигурања на социјалну заштиту угрожава и могућност заштите права пензионера пред Европским судом за људска права који не прихвата да суди у споровима социјалне заштите сиромашних. А они управо хоће да нас ту уведу. Можда и због тога што је то баш у интересу оних који су пензионере довели у стање нужде да правду траже ван Србије.”

Проф. Ивошевић је рекао да у насртаје на егзистенцијална питања пензионера спада и превремена старосна пензија.

“Њом су угрожени пензионери који имају пуни стаж осигурања, али немају потребне године живота. Њихов број није мали. Има их око 43.000 људи у овој земљи. Право на старосну пензију стиче се по основу доприноса, а доприноси се уплаћују само за време радног века. Тај радни век имају и они који остварују право на привремену старосну пензију. Па ако га имају, они су платили пензији и њима пензије стижу не као милостиња него као оно што су зарадили уплаћивањем доприноса за време радног века!”

“Ту постоји једна дискрепација између прописа о раду и прописа о пензијском осигурању. Закон о раду омогућује да радни однос заснива и малолетник који има најмање 15 година. Али се то не рачуна кад је реч о пензијском осигурању. Јер ти људи који су почели да раде млади – 15, 16, 17, па и 20 година, наврше пензијски стаж пре оних који су радни однос засновали са 28, 29 или 30 годином након завршеног факултета. И зато је та превремена пензија неправедна. Зато и зачуђују најаве да привремене старосне пензије неће бити укинуте. Цитирам: ‘Зато што је живот, односно животни век продужен, а буџет то не може да издржи.'”

“Проблематичан је и неједнак положај пензионера и запослених у спору о исплати већег износа месечних примања. Према Члану 123, став 1 Закона о раду, спорно потраживање послодавца према запосленом може се наплатити само на основу правоснажне судске пресуде. Али према Члану 98а, став 6 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, ПИО Фонд намирује спорно потраживање према кориснику пензија на основу властите одлуке тако да је он ту и поверилац и судија. Баш као онај кадија који и тужи и суди.”

“У сваком од ових начина, држава удара шамаре пензионерима, прижељкујући да се они покорно извињавају њеном шефу Александру Вучићу, као да је он онај Ђура из Ковачевићевог ‘Балканског шпијуна’.”

 

Протестна шетња доПредседништва Републике Србије

Пензионери су затим формирали колону и прошетали се до Председништва Републике Србије.

Ту се окупљенима обратио Александар Михаиловић испред Новог удружења савеза пензионера. Између осталог, господин Михаиловић је говорио и о боду за обрачун пензија. Путем бода се, већ годинама, краде новац осигураника.

Након обраћања господина Михаиловића, протест пензионера “Нећемо вам опростити” је завршен.

Пензин.рс