КРИВИЧНА ПРИЈАВА

 УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ ЗА ГРАД БЕОГРАД

11000 Београд Дечанска 14/VII

тел.333-5267,Web-www.usps.org

  e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.                                                                                                                                     

 Основно јавно тужилаштво у Краљеву
 
Улица Цара Душана број 6
  32000 Краљево
                                                                          

На основу члана 280. и 281. Законика о кривичном поступку, подносимо:                                                

                            КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ
Против:

Кркобабић Милана, рођеног у Карачеву 1952. године, дипломираног економисте, са местом пребивалишта Београд, Нови Београд, и са адресом радног места ПТТ Србија, ул.Таковска бр.2, 11000 Београд.

Због:
-кривичног дела повреде права гласања, чл. 155. ст. 2.  Кривичног законика РС; -кривичног дела из чл. 366 ст. 3 Кривичног законика РС;
-кривичног дела из чл. 128 Кривичног законика РС.

                                  ОБРАЗЛОЖЕЊЕ
Дана 02.04.2016. године на предизборној конвенцији Српске напредне странке у Краљеву, Милан Кркобабић, председник

Партије уједињених пензионера Србије као коалициони партнер Српске напредне странке и премијера Александра Вучића,  јавно је запретио пензинерима  да уколико на предстојећим изборима не буду гласали за ову партију да ће остати без  пензија. Том приликом дословце  је изјавио: цитат:

„ Рат се наставља. 24-ог је кључно да сви пензионери Србије  изађу на изборе и  гласају. Пазите ово, не да гласају за ПУПС нема потребе, нема потребе ни да гласају за  СНС,.... нека гласају за себе.!!  И само тако могу да обезбеде да им пензије  буду сигурне  и редовне и да лагано расту.

Једна битка  за пензије је добијена, рекао сам. Али немојте да изгубимо ову кључну јер ако изгубимо, заборавите причу о пензијама. Њих се сете само за време избора. Пошто избора  неће бити  четири године, заборавите и на пензије.

Гласате за своју редовну и сигурну пензију, а она ће  бити редовна и сигурна само ако ова партија  има довољан број својих представника у парламенту и ако коалиција у којој се она налази, на челу са Александром Вучићем добије непрокосновени мандат да влада Србијом, у противном, џабе ће те чекати поштара.“   крај цитата.

Доказ:   прибавити снимак изворног говора Кркобабића  са предизборне  конвенције у Краљеву објављен је у емисији 24.минута на ТВ  „Б 92“ дана 09.4.2016 године.

Изјава Кркобабића  је опште позната чињеница објављена у свим дневним гласилима и на готово  свим   интернет  сајтовима.

Овом изјавом,  несумљиво је извршено  кривично дело из чл. 155 ст. 2 Кривичног законика РС, које гласи:

2) Ко силом или претњом принуди другог да на изборима, гласању о опозиву или на референдуму врши или не врши право гласања или да гласа за или против одређеног кандидата односно предлога, казниће се затвором од три месеца до три године.

Међутим 2014 године  Кркобабић је, као коалициони партнер СПС И ЈС,  позвао пензионере да гласају за ту партију  са предизборним обећањем да се пензије неће смањивати нити дирати јер су, како је говорио, „свето писмо“. Када је дошао на власт и постао директор ЈП  Поште Србије, није се супроставио доношењу неуставног закона којим су пензије противуставно смањене,  већ је напротив давао лажне изјаве за јавност како су пензионери на такав чин добровољно пристали и тако дали највећи допринос финансијској консолидацији буџета, што није истина.

 Све то Кркобабић је  чинио  из личне користи да би задржао функцију директора  ЈП поште Србије и зараду од преко 200.000 дин. месечно.  Да је свесно обмањивао пензионере ради стицања личне користи потврђује и чињеница да је пред ове предстојеће изборе напустио претходну  коалицију и прешао у СНС-  дакле, странку која је према свим показатељима имала највеће изгледе да  освоји власт а он  тако задржи постојећу функцију или пак добије неку нову.

Осим тога,  Кркобабић је у политику ушао као инвалидски пензионер што подразумева  трајну и потпуну неспособност за рад. Код њега  то очигледно није случај јер се прихватио и грчевито држи  врло одговорне, руковедуће и добро плаћене  функције директора ЈП Поште Србије. Наведена чињеница додатно    указује  да  инвалидску пензију није стекао као последицу болести  и трајне нeсепсобности за рад,  већ  на незаконит и волшебан  начин, чиме је оштетио ПИО фонд и буџет РС, које околности би тужилаштво по службеној дужности  требало да испита.

Да се ради о озбиљно изговореној претњи која је дубоко узнемирила многе пензионере, евидентно је из досад  предузетих радњи и то:

Кркобабић је зарад личног интереса  подржао смањење пензија и доношење неуставног  и дискриминационог  Закона  о привременом уређивању начина исплате пензија, којим су пензије смањене прогресивно  од 0-25%, зависно од њихове висине, премда је обећавао супротно.  

Доказ: Закон о привременом уређивању начина исплате пензија

Опште је позната  чињеница  да владајућа  коалиција има утицај како на судску тако и извршну власт.

Утицај на судску власт

Уставни суд Србије је одбацио све  Иницијативе за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија поднете од овог  и других синдиката као и физичких лица,  што значи да се није упуштао у суштину и није мериторно одлучио да ли је она основана или не, па у складу с тим да ли је треба прихватити или одбити. Ово је имало директно за последицу да  не постоји могућност да се ово питање изнесе пред суд за заштиту људских права у Стразбуру, од стране Синдиката као заступника пензионера, а с друге стране да се затражи било каква правна заштита ванправног система Србије у оквиру европских институција, што је иначе пракса европске уније. С обзиром да је дошло до смањења пензија без икаквог закључка или Решења надлежног органа, то је онемогућено вођење било каквог делотворног судског или управног поступка, чиме су повређена елементарна Уставом зајемчена права пензионера, заснована на Европској конвенцији о заштити људских права.

Стога је Удружење синдиката пензионера Србије поновило  Иницијативу за оцену уставности спорног закона са новим доказима и захтевом да Уставни суд донесе мериторну одлуку од које ће зависити даље поступање овог удружења које не искључује подношење нових  кривичних пријава, а након тога подношење представке Европском суду за људска права са свим приложеним доказима о  кршењу људских права од стране Србије, злоупотребом свих грана власти.

Доказ: Решење Уставног суда Србије број И Уз-351/2014 од 16.10.2015.године.

             Поновљена иницијатива УСПС од 23.2.2016.године.

Утицај на извршну власт

Александар Вучић је јавно изјавио да пензије неће расти јер он то не дозвољава, иако су се стекли услови за то и иако ММФ то предлаже. Како је изјавио, тако је и учињено. Иако су се били стекли услови у датом моменту, пензије нису расле све док Александар Вучић то није одобрио као премијер, односно први човек Владе Србије и онај који руководи извршном влашћу. Са друге стране, пензионери нису добили никакав акт органа Управе, тако да са извршном влашћу немају никакав контакт појединачно. Јер чек за пензију представља само збир цифара на основу кога се врши исплата и против њега не може никакво правно средство да се води у оквиру Управног поступка или у оквиру извршне власти. Према томе, на делу, у реалном животу, пензионери су осетили утицај коалиције СНС-ПУПС кроз утицај на законодавну, извршну и судску бласт.

У складу с овим, сасвим је логично да су многи  пензионери  имали оправдан страх да им пензије могу бити укинуте у случају да не гласају за дотичну колалицију, јер се управо на примеру пензија показало да је у овој земљи све могуће.

С обзиром да се нису оградили од изјаве коју је дао Милан Кркобабић, реално очекивати да иза његове изјаве стоји и Александар Вучић као премијер и СНС као најбројнија политичка странка која реално утиче на живот пензионера.

У складу са тим требало би испитати улогу у овим озбиљним претњама и Александра Вучића и присутних чланова СНС-а на политичком скупу, када је Милан Кркобабић дао овакву изјаву, те рашчистити да ли се ради о заједничком договору ради реализације ове претње или појединачном акту Милана Кркобабића.

Из свега напред наведеног, а имајући у виду утицај који је имала коалиција СНС-ПУПС и Александар Вучић, као премијер, на живот пензионера кроз, с једне стране, доношење Закона на штету пензионера, а с друге стране онемогућивање судске и извршне власти, сматрамо да се ради о озбиљној претњи и продуженом делу из чл. 155. Ст.2 К.З. СР Србије.

Из ових разлога тражимо да хитно, основно јавно тужилаштво покрене претходни поступак и утврди обим одговорности свих учесника, без обзира да ли су обухваћени кривичном пријавом или не, као и да обави потребне консултације са тужилаштвом за органзовани криминал зависно од тога да ли је постојао претходни договор на нивоу коалиције у смислу одобравања наступа Милана Кркобабића.

Да ли грађани схватају озбиљно ову претњу и да ли сматрају да њихове пензије и њихова пензиона права зависе искључиво од Александра Вучића и коалиције СНС-ПУПС, сматрамо опште познатом чињеницом, а оне се по правилу не доказују.

Ипак предлажемо  да Основно јавно тужилаштво саслуша  представнике УСПС којима су се пензионери свакодневно  јављали,  на околност да ли су сматрали да њихове пензије зависе искључиво од Александра Вучића и коалиције СНС-ПУПС, а не од права која су стекли или од донетих Закона, и да ли је постојао оправдан страх да  се претње могу  остварити, уколико не победи та коалиција.

Како се ради о озбиљној претњи која се односи на најосновније услове материјалне егзистенције, а претња је усмерена на утицање на понашање пензионера, то сматрамо да се ради о принуди. Напомињемо да пензионери издржавају и друга лица и немају могућност избора, што је принуда. Са друге стране, а обзиром да је реч о предизборном скупу и да је циљ утицање на понашање у вези избора и гласања, сматрамо да се ради о претњи принудом у вези избора и гласања, што је радња кривичног дела из чл. 155. ст. 2. Кривичног Законика РС.

Међутим, сматрамо да се мора имати у виду да је Милан Кркобабић и директор ЈП Поште Србије. Он је као такво лице постављен од Владе Р Србије и има статус службеног лица. Због овога је посебно битно схватити да је он као службено лице , налогодавац поштарима и да може да утиче на то да ли ће поштари носити пензије  или не по схватању већине пензионера, заправо неизвршење службене радње.

Са друге стране, трговина утицајем као кривично дело из члана 366. ст. 3. управо предвиђа могућност да службена лица учине неку радњу којом се реализује неки туђ интерес. Овде је то интерес СНС да остане на власти и Александра Вучића као премијера.Оваквим понашањем вређа се и право уставом загарантовано на равноправност свих учесника у изборном процесу и јасно је да је учињено кривично дело из члана 128. ст.1. КЗ Р Србије.

 

Тражимо да нас  обавестите о предузетом гоњењу.

 

                                                                                                                                     

Датум:                                                                   
20.04.2016.године
                                 
                                                                                                                        
Подносилац кривичне пријаве:
                                                                          
                                                                      Председник

                                                                                                                        Удружења  синдиката пензионера Србије
                                                                    
                                                                      Милoрaд  Вујасиновић с.р.