ШТА ЈЕ СИНДИКАТ ДАНАС

                                                                                                                                                         

ШТА ЈЕ ДАНАС УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ?

        Удружење синдиката пензионера Србије је основано 8. априла 2013. године.

         Неки су се и пре нашег оснивања питали: Зашто пензионери оснивају свој синдикат, погрешно мислећи да синдикат треба да оснивају само они који су у радном односу.

         Реч синдикат потиче од старогрчке речи "синдикос" која значи "заштитник", "бранитељ", односно "адвокат". С обзиром да у Србији нико више не штити пензионере нити њихова стечена права, ни Савез пензионера као друштвена организација, нити ПУПС као политичка странка, али ни друге партије које у својим програмима говоре о пензионерима - логично је било да се формира Синдикат пензионера, који ће на себе преузети заштиту пензионера у најширем смислу.

         Дакле, Синдикат пензионера Србије формиран је зато што је био неопходан, а то је урађено по угледу на многе синдикалне централе у европским земљама које поред бројних струковних синдиката у свом саставу имају и синдикате пензионера.

         До сада је УСПС основан у Војводини, Београду, великом броју градова, округа и општина у Србији, у свим београдским општинама, и у тим организацијама се већ увелико одвија процес индивидуалног учлањавања пензионера.

         Поред индивидуалног чланства, УСПС као кровна организација брине и о својим колективним члановима као што су Удружење синдиката пензионера Бродоградилишта Београд, Југословенског речног бродарства, пензионера "Тигра" из Пирота, Инвалида пензионера из Шапца, Удружења малих акционара Луке Београд, Удружење пензионера избеглих из Хрватске, пензионери из Новог Сада који су колективно прешли из Савеза пензионера у УСПС, пензионери београдске Општине Стари град и сличним пензионерским асоцијацијама. Ови наши колективни чланови окупљају више од 300.000 пензионера.

         Наш основни задатак је заштита и унапређење економских, социјалних и материјалних  права, потреба и унапређење права из области инвалидског, пензијског и здравственог осигурања пензионера, социјалног старања, социјалне адаптације, интеграције пензионера и борби против свих облика старосне дискриминације.          Незадовољни што се у Народној Скупштини Србије доносе неуставни закони или измене постојећих закона, најчешће без јавне расправе и по хитном поступку, а којима се отима од пензионера, неколико пута смо се обратили Уставном суду ради покретања поступка за оцену уставности:

           1. Закона о привременом начину исплате пензија;

           2. члана 155. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а који се односи на већинско учешће државе у управљању Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање;         

           3. Закона о извршењу и обезбеђењу, којим се од пензионера, старих лица и грађана Србије отима новац, озакоњеном хајдучијом.

           На бројним конференцијама за електронске и штампане медије, бурно смо реаговали не само на умањење пензија, него и на поскупљења, било да је у питању електрична енергија, порези, висина станарине, цена грејања и слично. Као што је свима познато, успели смо да својим гласним и образложеним ставовима одложимо драстично поскупљење цена у градском превозу у Београду за 2015. које се односило на лица старија од 65 година

            Моћ пензионера можемо да ојачамо само ако смо удружени, ако се организујемо, мобилишемо, и будемо у стању да политичаре позовемо на одговорност како би данашњи неуспели економски модел заменили новим, онаквим који ће свима донети напредак.

                                   Зато и Ви постаните члан

  Удружења синдиката пензионера Србије!