Милорад Вујасиновић у Бриселу

Милорад Вујасиновић,

председник Удружења синдиката пензионера Србије

 

       Поштоване колеге и драги пријатељи!

 

       У жељи да смањи рупу у буџету, Влада Србије донела је ових дана дуго најављиване мере такозване "штедње".

       Почела је са пљачком пензионера.

 

       Кад кажем "дуго највљиване", желим да вас обавестим да смо као Синдикат пензионера још у јулу ове године протестовали због изјава премијера да ће пензије бити умањене за 10 одсто.

 

       Данас смо још огорченији јер је свим пензионерима чија пензија износи више од 200 евра, а таквих је око 700.000, иста умањена за четвртину, односно за 25 одсто.

 

       Синдикат пензионера Србије је одмах, 28. јула 2014. поводом прве најаве умањења пензија за 10 одсто реаговао Саопштењем за јавност са насловом ПЉАЧКА СЕ НАСТАВЉА и најогорченије протестовао што се такозване "реформе" преламају преко леђа најсиромашнијих слојева грађана Србије које српске власти више од две деценије пљачкају како стигну.

 

       Сви такозвани "економски и финансијски стручњаци" у досадашњим владама са дигитроном "спасавају" Србију. Да је другачије, ти експерти би мислили како да подигну пољопривредну производњу, како да младе задрже у већ испражњеним селима, како да изврше реиндустријализацију земље, како да заштите оно што још производимо и како да се повећа запосленост у производњи јер је то једини критеријум стварног опоравка.

 

       Нису криви пензионери, што је број партијски запослених у бирократизованом државном апарату (од локалних самоуправа до Владе Србије и Народне Скупштине) и јавним предузећима енормно нарастао и што расте и дан данас.

 

       Нису криви пензионери што је држава са пензионим фондом радила шта је хтела, што питање пензија никада није системски решено, нити су криви што су приходи буџета све мањи. Понајмање су криви што је држава дозволила многим несавесним послодавцима да не уплаћују доприносе за пензију.

       Данашњим властима и њиховим коалиционим партнерима, пензионери су криви зато што су живи!

 

       Пре неколико дана на седници Извршног одбора Удружења синдиката пензионера Србије одржаној 20. октобра 2014, а поводом све учесталијих информација о умањењу пензија утврдили смо редослед својих активности које се односе на овај проблем.

 

       Прво. Ангажовали смо групу адвоката и правника који познају област о којој је реч, али и Устав Републике Србије као и међународно право и конвенције, да припреме документ нашег обраћања Уставном суду;

 

       Друго. Одмах након доношења одлуке Владе Србије или Народне скупштине Републике Србије и њеног обзнањивања, поднећемо жалбу Уставном суду Србије, а потом и другим међународним правним и осталим надлежним институцијама и организацијама;

 

       Треће. Предложићемо нашим члановима, али и свим заинтересованим пензионерима да одмах по сазнању да су им пензије умањене, ради заштите својих права поднесу и личну тужбу одговарајућим судовима, у чему ће им помоћи и наш правни тим;

 

       Писмо о нашим намерама доставили смо: председнику Републике Србије, председнику Владе Републике Србије, потпредседницима и члановима Владе, председници Народне Скупштине Републике Србије, посланицима Народне Скупштине, Управном одбору ПИО фонда, Европском синдикату пензионера и старијих лица (ФЕРПА), Савезу самосталних синдиката Србије, Синдикату пензионера "Независност", осталим синдикалним централама у Србији; Заштитнику грађана.., као и електронским и штампаним медијима.

 

       Драги пријатељи и колеге! Од вас очекујемо да нас у нашој активности подржите на начин који оцените као најцелисходнији.

 

       Хвала!